...

Kapadokya Mirası Dergisi

NEVÜ Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi’nin “Kapadokya Evleri” Temalı Üçüncü Sayısı Yayımlandı
09/10/2024

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’nün  Nevşehir’in kent belleğini oluşturan ve somut/somut olmayan mirasını teşkil eden unsurları içeren Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi’nin “Kapadokya Evleri” temalı üçüncü sayısı yayımlandı. 

NEVÜ Rektörü ve aynı zamanda Kapadokya Mirası Dergisi’nin imtiyaz sahibi Prof. Dr. Semih Aktekin, binlerce yıllık tarihe sahip Kapadokya Bölgesi’nde yer alan evlerin, bölgenin kültürel mirasının en önemli parçalarından biri olduğunu ve bölgenin kendine has coğrafi özellikleri doğrultusunda inşa edilen bu yapıların, binlerce yıllık bir kültürel yolculuğun izlerini taşıdığını belirtti. Aktekin, bu yolculuğa bir İhtisaslaşma Üniversitesi olarak Avanos ilçesinde; bölgenin tarihi yapılarından Dr. Hacı Nuri Bey Konağı’nda faaliyet gösteren bölgenin somut ve somut olmayan kültürel mirasını tanıtmayı, yaşatmayı ve aktarmayı ilke edinmiş̧ olan ‘Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi’yle katkı sağladıklarını ifade etti. 

Derginin İçeriği 

Dergisinin üçüncü sayısında Yüksek Mimar ve Koruma Uzmanı Aslı Özbay, son derece detaylı ve incelikli çalışmasında Nevşehir’de erken dönem kaya oyma evlerden başlayarak konut mimarisini ve bu mimarinin dönüşüm sürecini, toplumsal, demografik, iktisadi bağlamıyla birlikte ele aldı. Bir korumacı gözüyle de söz konusu süreçte yaşanan aksaklıklar ve sorunlara da yazısında yer verdi.  

Kapadokya bölgesinin kendine has yapısının konut mimarisine yansıması hususunda önemli bilgilerin yer aldığı bir diğer yazı da Doç. Dr. Ayşe Budak tarafından kaleme alındı. Bölgede yer alan kayalık alanların birer konut haline geliş̧ süresini, bu konutlarda yer alan “Kış Evi” üzerinden aktardı.

Emekli Tarih Öğretmeni ve “Nevşehir Evleri ve Mimari Özellikleri” kitabının yazarı, Mustafa Dinleyen ise, hali hazırda Nevşehir’de ayakta kalan ve tarihi özelliğe sahip Nevşehir evlerinin özelliklerini, detaylı bir şekilde sundu.  

Yine Araştırmacı - Yazar Osman Aytekin, Nevşehir evlerini tarihi ve geleneksel mimarisiyle ilgili bir diğer yazısıyla dergiye katkı verdi. Emekli Öğretmen Araştırmacı- Yazar Bahadır Dedeoğlu ise geçen yarım asırlık süreçte Nevşehir evlerinin sosyoekonomik yönünü ve iktisadi işlevlerini anılarına dayanarak kaleme aldı.  

Kapadokya Bölgesi’nin önemli merkezlerinden biri olan Niğde’nin geleneksel konut mimarisinin özelliklerini ve günümüze kadar ulaşmış̧ olan örneklerini konu alan bir çalışma da Doç. Dr. Huriye Altuner tarafından kaleme alındı.

Evler dışında Nevşehir ve Kapadokya’nın başkaca önemli mekânlarıyla ilgili yazılardan birini Araştırmacı - Yazar Oğuz Özdem yazdı. Özdem Nevşehir’in en önemli sivil mimari örneklerinden ve bir asırlık kent hafızasının ikonik mekânlarından biri olan Tahtalı Kahve’yi konu aldı.  

Fatmagül Kızıl ise Türk edebiyatının usta isimlerinden Yaşar Kemal’in Kapadokya’da farklı mekânları nasıl betimlediğini ve yazarın bu mekânlara ait izlenimlerini aktardı.

Son olarak da Arş̧. Gör. Kamile Serbest ise NEVÜ Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi’nin ve müzenin faaliyet gösterdiği geleneksel konut mimarisinin nadide örneklerinden biri olan Doktor Hacı Nuri Bey Konağı’nın tanıtımını yaptı.  

“Kapadokya Evleri” Temalı NEVÜ Kapadokya Mirası Tarihi ve Kültürel Bellek Dergisi’nin Üçüncü Sayısına Ulaşmak İçin Tıklayınız